Poradna Sporáky na tuhá paliva


Autor: | Vloženo: 20.06.2016 000 10:14 | Témata: Poradna Sporáky na tuhá paliva

Lze topit v kachlovém sporáku ABX i uhlím ?

  • Petr M.

    Petr M.

    3. července 2016 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý večer
    Je-li uvedeno u tohoto sporáku jako palivo i uhlí pak ano viz.
    https://www.topenilevne.cz...

    Ovšem uhlí je velmi specifické palivo, které není vhodné k přímému přikládání, kdy negativem bývá zvýšená kouřivost a zanášení. Může být však výborným palivem za předpokladu spalování stylem "odhořívání" (kamna by měla mít vertikální šachtu a uhlí zejména hnědé ideálně ořech 1 či mix. hnědé + černé (černé má ještě další specifika ) se spaluje stylem odhořívání shora, pak je to bez kouře smradu a s minimální obsluhou)

    U sporáků má užití uhlí taktéž tradici a spaluje se většinou "odhoříváním ze strany" jelikož má sporák ohniště většinou orientované podélně a je "plytké" naloží se vrstva uhlí a z jedné strany se zapálí, při přikládání se dbá na to aby se uhlí nedávalo přímo do plamenů a oheň tak nedusilo ale spíše kousek "vedle", uhlí takto hoří optimálněji nicméně ani tento způsob není zcela ideální představuje jakýsi mezi stupeň mezi nevhodným přikládáním a odhoříváním shora, přesto zkusit můžete.
    Ideálnější je užití hn. uhelných briket, jež jsou palivem na rozdíl od uhlí vhodným k přímému přikládání a lze je bez obav užít místo uhlí. Jejich výhodou je taktéž dlouhá stáložárná fáze tzn. v době kdy odhoří na žhavé můžete přívod vzduchu stáhnout na úplné minimum a udržet si tak žhavé i do druhého dne za předpokladu dostatečné velikosti topeniště a množství briket......
    Můžete zkusit jak uhlí tak brikety, konkrétně k tomuto sporáku se vyjádřit přímo nemohu nemám s ním zkušenosti..Pro bližší info o něm můžete kontaktovat přímo ABX viz. odkaz

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Petr M.

      3. července 2016 - Petr M.

      http://www.abx.cz...
      POZOR ALE TADY V TECH. LISTU MAJÍ UVEDENO JAKO PALIVO POUZE DŘEVO, DOTAZ NA UHLÍ A BRIKETY BYCH SMĚŘOVAL PŘÍMO NA ABX


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.