Poradna Sporáky na tuhá paliva


Autor: | Vloženo: 22.05.2017 000 09:43 | Témata: Poradna Sporáky na tuhá paliva

Kuchyňský sporák s velkým topeništěm

Již dlouhou dobu přemýšlím, proč se nevyrábějí kuch. sporáky s velkým topeništěm, jako mají krbová kamna. Myslím, že nádoby na dřevo či uhlí vespod sporáků jsou docela zbytečné, že by lidi radši měli větší topeniště. Trouba jde přece udělat spíše do hloubky a pak by bylo docela dost místa pro velké topeniště. Zatím jsem nic podobného nenašla, až na pár kousků, které jsou ale s výměníkem, což nepotřebuji. Ale i u těchto typů mně topeniště moc velké nepřipadá. Nenašla jsem tam rozměr topeniště. Děkuju za odpověď.

  • 22. května 2017 - Oficiální zástupce obchodu KRBY A KAMNA ŠIMEČEK

    Dobrý den, paní Bartíková,
    důvodem je, že každý kg paliva dá výkon cca 3 kW, pokud by ohniště byly tak velké, že by tam vlezlo např. 10 kg najednou, pak by výkon byl 30 kW a teplota v troubě neskutečně vysoká, navíc primárně sporáky slouží právě k vaření a k pečení, vytápění místnosti je až sekundární.

    Klasicky se sporáky dělají na 2,5 kg/hod. na jedno přiložení. Z větších sporáků Vám mohu nabídnout:

    https://www.eshop-simecek.cz...

    Ohniště je na 4 kg a 33 cm polena. Záleží ale na tepelných ztrátách místnosti.

    S pozdravem,
    Vojtěch Kunc
    775 650 040
    [email protected]

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • Pavla Bartíková

      22. května 2017 - Pavla Bartíková

      Dobrý den, děkuju za odpověď. Já to beru podle toho, že máme na chatě krbové kamna Pritty, kde je vespod topeniště cca 40 x 40 cm a nad tím je trouba. V troubě peču brambory, koláče, cokoliv. Regulovat se to dá samozřejmě množstvím přikládaného paliva. Proto si myslím,ž e kuchyňský sporák s velkým topeništěm by neměl být problém. Taky v případě pečení v troubě se bude přikládat podle potřeby. Jsou tam teploměry, takže regulace mně nepiřpadá problematická. Mně převážně jde o vaření, ale hlavně o to, aby člověk nemusel chodit každou chvíli přikládat, jak je to doposud malými kuchynskými sporáky. Budu o tom výrobku uvažovat. Jen bych chtěla ještě vědět rozměr topeniště. Děkuju moc, přeju pěkný zbytek dne, Bartíková
      A ještě bych se chtěla zeptat, proč jsou kamna tak drahé, je to z litiny, nebo jen část? Ale jsou krásné.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.